vrijdag 31 juli 2015

Donderdag 30 juli: Dag 9 +12, Dag 6 -12

Recept van de dag: Stoverij met frietjes.
voor: 54 personen
  • 11 kg stoofvleesvlees
  • 10 uien
  • 11 lepels mosterd
  • 2 liter tafelbier
  • 6 sneden peperkoek
  • 4 kroppen sla
  • 27 tomaten
  • 16 kilogram verse frietjes
  • 50 gram vleesbouillon
Kleur het stoofvleesvlees aan in een pan op een hevig vuur. Vergeet even dat je de pan achteraf ook nog zult moeten afwassen.

Pel en snij ondertussen de uien fijn. Huilen mag, wij deden het ook. Stoof ze daarna glazig in en grote pot.

Voeg het gekleurde stoofvleesvlees toe aan de uien. Een blokske of twee verliezen achter het fornuis mag. Zie het als een verrassing voor de volgende groep.

Giet de twee liter tafelbier in de pot bij de uien en het vlees. Dat zijn twee flessen en een 'klik', dat het daarna plezant was in de keuken! Zet op een zacht vuur.

Smeer de mosterd op de plakken peperkoek. Het is even rekenen om 11 lepels over 6 plakken te verdelen. Doe het met precisie voor het beste resultaat. Leg de plakken met de mosterdkant naar beneden in de pot. Je kan ze ook van een metertje boven de pot laten vallen, dan komen ze meteen met de juiste kant op het vlees terecht.

Laat 2 uur zacht rimpelen onder gesloten deksel.  Maak ondertussen een soepje, dweil de keuken of zoek uit hoe die industriĆ«le friteuse in godsnaam aan moet.

Snij de tomaten in partjes en was de sla. Beperk de hysterie als er geen slazwierder is en alle verse keukenhanddoeken al eens voorbij de afwas gepasseerd zijn.

Schep het vlees uit de pot en voeg de vleesbouillon toe. Wees niet te zuinig hiermee als je een plantaardig botertje moet compenseren. Indien nodig kan je de saus binden met een mengsel van boter en bloem. Kruiden met peper en zout.

Voeg het vlees nu terug toe aan de saus. Gooi nog een blokske of twee achter het fornuis voor de volgende groep en warm nog even door.

Bak de frietjes goudbruin en serveer in duust verschillende borden met en zonder hoek af.

Smakelijk!
De Koks


Geen opmerkingen:

Een reactie posten